Referral

marketingcommunicatie

7 tips om alles uit jouw vacaturetekst te halen!

Hoe schrijf je een goede vacaturetekst? Zo’n tekst waar allemaal toffe mensen op reageren die naadloos aansluiten bij het profiel. Een tekst waardoor je niet meteen 60% procent hoeft af te wijzen omdat ze aan de andere kant van het land wonen.

Met een goede tekstschrijver kom je al een heel eind. Door een vlotte schrijfstijl, voldoende witregels en logische opbouw lees je al veel makkelijker door de vacaturetekst heen. Maar om de juiste kandidaat te aan te spreken zijn er meer aspecten waar je rekening mee kunt houden.

Met mijn marketingcommunicatie bril geef ik je 7 vragen én antwoorden die je verder helpen met het schrijven van een vacaturetekst.

1. Wie is jouw ideale sollicitant?

Je schrijft vacatureteksten voor een bepaalde doelgroep. Daarbij denk je natuurlijk aan de juiste opleidingen en werkervaring. Maar heb je er wel eens over nagedacht wie de ideale kandidaat is? Dan ga je – als het goed is – nadenken over de cultuur van het bedrijf (ambitieus, gedegen) en over de doelstellingen van het bedrijf (groeimogelijkheden, internationaal) en nog veel meer ‘zachte’ aspecten die van belang zijn voor het vinden van de perfecte match.

Is jouw organisatie of afdeling niet zo groot waardoor er mogelijk wat minder doorgroeimogelijkheden zijn dan ben je misschien niet op zoek naar die carrièrejager maar naar iemand die al wat verder is in zijn/ haar loopbaan, gedegen kennis heeft en een stabiele plek zoekt. Schrijf dan niet over kansen en ambities maar bijvoorbeeld over de teamsamenstelling of loyaliteit van de huidige medewerkers.

TIP: Misschien werkt er binnen jullie organisatie iemand die ook tot die doelgroep behoort en kun je bij hem/haar toetsen of het aanspreekt.

2. Wat vindt jouw ideale kandidaat (persona) belangrijk?

Voor wij aan de gang gaan met arbeidsmarktcommunicatie maken we altijd persona’s voor de betreffende doelgroepen. Per persona bepalen we de kenmerken die bij die doelgroep passen. Denk daarbij aan functiegroep, opleidingsniveau, merkbeleving, tone of voice etc.

Wanneer je die hebt uitgeschreven en daar als bedrijf achter staat is het een uitstekend handvat voor communicatieve uitingen, zowel extern als intern. Met de persona in je hoofd kun je bepalen of je gaat schrijven over arbeidsvoorwaarden of over ontwikkelmogelijkheden. Ga je vertellen over het maatschappelijk verantwoord ondernemen van jouw organisatie of heb je het over de financiële successen van afgelopen periode? Deze keuzes zijn van belang voor de belevingswereld van jouw doelgroep en of de kandidaat zich erin herkent.

Wat ook vaak vergeten wordt is de tekst aanpassen aan het middel, device en lezer. Zo leest een lange vacaturetekst op je desktop prima maar op een mobiele telefoon is dat te veel scrollen en haakt de lezer af. Datzelfde geldt voor de verschillende middelen die je inzet. Een social post bevat bijvoorbeeld een korte trigger en verwijst naar de volledige tekst op de website. En niet onbelangrijk; pas de woordkeuze in je tekst aan aan je doelgroep.

3. Waarin onderscheid je je ten opzichte van andere vacatures?

Beloof ons 1 ding; kopieer alsjeblieft niet die grappige, populaire vacaturetekst van de concurrent! Ga uit van je eigen kracht en identiteit. Het is helemaal niet gezegd dat zij daarmee de perfecte kandidaat hebben gevonden. En waarschijnlijk hebben zij ook die 60% moeten afwijzen omdat ze niet pasten bij het profiel.

Ga op zoek naar de verhalen bij de huidige medewerkers en wees open en eerlijk. En als je toch een keer de grens op wilt zoeken? Schrijf dan eens op waarom je NIET moet reageren. Dan sta je als organisatie heel sterk in je schoenen en neem je meteen een unieke positie in ten opzichte van je concurrent.

4. Heb je nagedacht over mogelijke conflicten in jouw tekst?

Ook hier heeft het te maken met keuzes maken. Je leest heel vaak in (veelal lange) vacatureteksten dat het bedrijf zwabbert in haar zoektocht naar een nieuwe collega. Vaak uit het zich vrij duidelijk in termen als:

  • ’24 – 40 uur beschikbaar’
  • MBO/ HBO/ WO diploma of
  • Heel veel pré’s bij de functie-eisen…

Soms gaat het subtieler. Dan lees je bijvoorbeeld: ‘je hebt veel vrijheid je eigen functie in te vullen’ of ‘naast je administratieve werkzaamheden help je de verkoopafdeling met koude acquisitie.’

Kleur voordat je gaat schrijven (en werven) het plaatje van de nieuwe collega in. Hoe beter je het vooraf helder hebt hoe krachtiger je richting de doelgroep overkomt en voorkom je teleurstellingen achteraf. Dat is ook beter voor je werkgeversmerk. En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het schaap met 5 poten bestaat niet!

5. Is de vacaturetekst in lijn met wat je waar kunt maken?

Bij de vorige vragen hadden we het over de kandidaatkant en het gewenste profiel. Bij deze vraag gaat het om de uitstraling van jouw organisatie naar buiten. Hoe presenteer je het bedrijf – als werkgever – naar de doelgroep. Klopt dat beeld met de werkelijkheid?

Het is verleidelijk om een en ander uit je bedrijf iets mooier, groter of exclusiever te laten lijken dan het in werkelijkheid is. Ik heb wel eens iets gelezen als: ‘Je gaat aan de slag voor A-merken als Gucci, Porsche, Rolex.’ Maar in feite mag je de productfolder drukken voor de winkel waar ze die merken verkopen. Je kunt je afvragen of je daar als werkgever geloofwaardiger van wordt… sterker nog, het kan afbreuk doen aan je imago. En daarbij is het in bijna alle gevallen niet nodig om te pronken met andermans veren. Ik ben nog geen bedrijf tegengekomen die niet vanuit eigen kracht een mooi werkgeversmerk kon neerzetten.

6. Heb je nagedacht over de visuele kant van de tekst?

Hoe fijn zou het zijn wanneer je mag werven voor bedrijven als KLM, Bol.com of Heineken… Je hoeft de naam maar te roepen en iedereen kent de organisatie! Daarnaast hebben ze een heel sterk beeldmerk en huisstijl waardoor je het direct herkent.

Jij kunt er ook voor zorgen dat de tekst er uit springt door gebruik van beeld, kleur, lettertype. Het is echt de moeite waard om een fotograaf te vragen beeldmateriaal te maken van de werkplek, het kantoor en de mensen. Dit is veel aantrekkelijker en persoonlijker dan een stockbeeld.

Heb je wel eens nagedacht over video? Omdat alles steeds meer online georiënteerd is kun je daar hele gave dingen mee doen. Maak een video waarin je het bedrijf voorstelt aan toekomstige medewerkers of interview een collega waar de sollicitant mee komt te werken. Hoe uniek is dat!

Heads up: in een volgend blog ga ik verder in op het gebruik van beeld en video in de marketingcommunicatie!

7. Hoe ziet het vervolg van de sollicitatie er uit?

Als afsluiter raad ik je aan al in de vacaturetekst eventuele vervolgstappen, testen, opdrachten et cetera te benoemen. Het is verwachtingsmanagement vooraf. Hiermee voorkom je veel onduidelijkheden en teleurstellingen tijdens het sollicitatieproces, wat afbreuk kan doen aan de eerste indruk van de kandidaat. Daarnaast geeft het aan dat je de functie serieus neemt en zul je ook meer serieuze sollicitanten aantrekken.

Natuurlijk is geen bedrijf hetzelfde en zijn de uitdagingen om goede kandidaten te vinden uiteenlopend. Met deze blog hoop ik je te inspireren om de vacaturetekst eens van een andere kant te bekijken en wellicht een stuk op weg te helpen.

Deze blog is geschreven door: Pim Mulder, strategisch adviseur

Wil je meer weten over onze visie en aanpak op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie?

Pim Mulder, Eigenaar

Neem dan contact met mij op:
055 – 207 0 307