Wat drijft Gen Z?

Blog | Marketing & Employer branding

Gen Z: werven & in het diepe gooien?

Vier generaties op één werkvloer. Elk MKB’er worstelt ermee. De verschillen? Kolossaal. Zowel in het aantrekken van nieuwe krachten als in het behouden van je huidige team. Maar laten we het eens hebben over de sterren van vandaag: Generatie Z. Deze jongste lichting is niet zomaar de toekomst, ze zijn de absolute sleutel tot jouw succes.

Wat drijft hen? Wat eisen ze? Wat willen ze écht? En waarom? En vooral, hoe zorg jij ervoor dat jouw marketing en employer branding onweerstaanbaar voor ze worden? Durf jij de uitdaging aan?

Wat drijft Gen Z?

Om ze te begrijpen, moeten we hun visie op de arbeidsmarkt kennen. Wat meteen opvalt: ze waarderen vrijheid, gelijkheid, maatschappelijke impact, duurzaamheid, en ze willen razendsnel carrière maken. Gen Z is geboren in het digitale tijdperk. Ze kennen geen leven zonder internet en hebben altijd de laatste informatie binnen handbereik. Ze zijn digitaal slimmer dan vorige generaties en met digitalisering komt internationalisering. Iedereen ziet wat er wereldwijd gebeurt en welke mogelijkheden er zijn. Werken waar en wanneer je wilt, dat is hun norm. Een saaie negen-tot-vijf-kantoorbaan? Vergeet het maar.

Flexibiliteit en gelijkheid zijn cruciaal voor deze generatie. Ze laten zich niet vastpinnen door strikte kledingvoorschriften of studieleningen die hen binden aan een werkgever. Ze willen vrijheid, zowel in hun werk als in hun arbeidsvoorwaarden.

Deze generatie wil uitgedaagd worden en een duidelijk carrièrepad zien. Ze willen niet lang op dezelfde plek blijven hangen, zowel fysiek als mentaal. Ze willen gevarieerd werk, snel en efficiënt afgerond. Aan arbeidsethos geen gebrek, maar uitdaging en vrijheid zijn essentieel.

Samengevat:

Transparantie en diversiteit zijn alles (achtergronden, seksen, leeftijden)
Benadruk het ontwikkel- en leertraject (ontwikkeling is cruciaal)
Ze willen niet alleen remote werken (flexibiliteit is de sleutel)
Blijf ze uitdagen en prikkelen (snelheid is essentieel)
Zorg voor een uitstekende onboarding (leer ze effectief werken)

Vijf tips om Gen Z voor je te winnen met jouw campagnes:

1. Media en middelenmix
Als je denkt dat je kunt blijven hangen in de oude manieren, dan zit je verkeerd. Gen Z is bijna niet meer offline te vinden. Instagram, Snapchat, TikTok – dat zijn je wapens. Gebruik ze slim, verspreid je vacatures online. Wij zien Snapchat en TikTok razendsnel bereik creëren. Maar let op, Gen Z solliciteert anders. Gebruik deze kanalen om je verhaal te vertellen: waarom ben jij de ideale werkgever?

2. Pas je vacatures aan
Vergeet die oude eisen van drie jaar werkervaring direct uit de schoolbanken. Iedereen weet dat als je uit school komt, je nog amper werkervaring hebt; wees daarom eerlijk en realistisch in je vacatures. Het moet veel meer gaan over drive, houden en minder over wat je al gedaan hebt. Houd je teksten kort en krachtig, deze generatie scant, ze lezen niet.

3. Focus op groei en ambitie
Gen Z hecht belang aan ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden. Klanten van ons die een duidelijk carrière pad bieden, trekken juist deze generatie aan. Het hoeft niet allemaal vanuit “work hard, play hard” te zijn, als je maar duidelijk communiceert over het pad, de mogelijkheden en opleidingen en cursussen die ze kunnen volgen. Geef die toekomstvisie.

4. Bied flexibiliteit
Gen Z’ers hoeven niet meer 80 uur per week te werken en zeker niet altijd vanuit kantoor. Het cliché van een goede werk-privé balans is voor iedereen na corona belangrijk geworden, zeker voor deze doelgroep.

5. Laat zien waar je voor staat
Gen Z wil bedrijven die hun principes delen. Wees transparant. Is ontwikkeling jouw kernwaarde? Show, don’t tell. Staat verbinding centraal? Laat het zien in bijvoorbeeld je fotografie, je campagnes, evenementen kalender. Niet alleen oppervlakkige uitjes en borrels, maar hoe komt die verbinding nog meer tot uiting?

Wil jij stil blijven zitten en wachten op deze generatie of wil je aan de slag? Let us know!

Pim Mulder, Eigenaar

Wij nemen je mee op de juiste route

Pim vertelt je er graag meer over.
055 – 207 0 307